Analisten zeggen dat de Bitcoin-prijsdaling naar $30K ‚gezond en noodzakelijk‘ was.

De totale cryptocurrency market cap daalde met meer dan 200 miljard dollar omdat de Bitcoin-prijs daalde tot 30.229 dollar en de altcoins op de juiste manier.

De euforie in de cryptocurrency markt werd onderdrukt op 11 januari, omdat de meerderheid van de altcoins hun prijzen met meer dan 20% zag dalen omdat de Bitcoin-prijs scherp verkocht was.

Na een daling tot onder het $40.000 ondersteuningsniveau op 10 januari, steeg de verkoopdruk voor Bitcoin (BTC) van de ene op de andere dag en duwde de prijs van de topcryptocurrency tot $30.229 voordat een zacht ondersteuningsniveau werd bereikt.

De snelle prijsdaling leidde ertoe dat meer dan $2,7 miljard aan termijncontracten werd geliquideerd en de lange kaarsen op de Bitcoin-prijsgrafiek laten zien dat de cascade van liquidaties zich snel voltrok toen de prijs van $41.000 naar $32.229 daalde.

Dallas Mavericks eigenaar Mark Cuban gebruikte de daling van de markt als geen gelegenheid om erop te wijzen dat de cryptocurrency markt identiek is aan de internet aandelenbel uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

De Cubaan zei dat „het kijken naar de crypto bank handel, het is exaclely zoals de internet aandelenbel,“ maar hij voegde eraan toe dat Bitcoin, Ether, en „een paar anderen“ waarschijnlijk het pad van Amazonië en eBay zullen volgen en hun waarderingen zullen blijven zien stijgen.

Die met een beetje meer huid in het spel, zoals Celsius CEO Alex Mashinsky, bekijken de recente daling als een gezonde prijscorrectie en Mashinsky liet doorschemeren dat er een mogelijkheid is om BTC zo laag als $16.000 te laten vallen alvorens zijn opwaartse trek te hervatten.

Traditionele markten voelen de druk

Ook de traditionele financiële sector stond maandag onder druk, omdat de politieke situatie in de Verenigde Staten spanningen en onzekerheid over de toekomst van het land en de economie blijft veroorzaken.

De S&P 500, Dow en de NASDAQ eindigden allemaal de dag in het rood, met respectievelijk 0,66%, 0,29% en 1,55% als big-tech en de FAANG-aandelen hun laagste niveau sinds 26 november.

Analisten zeggen dat de markt een correctie nodig had…

Bijna elke keer als de BTC-prijs met duizenden dollars daalt, komen er beren, doemdenkers en nocoiners uit het net tevoorschijn om oproepen te doen voor de dood van Bitcoin.

Gezien het feit dat de Bitcoin-prijs steeg van 17.586 dollar op 11 december tot 41.950 dollar in minder dan een maand, ziet David Lifchitz, CIO bij ExoAlpha deze terugtrekking als een „gezonde correctie door slimme instellingen die BTC kochten van 20.000 dollar op weg naar 30.000 dollar“.

Lifchitz vertelde Cointelegraph:

„Een verontrustend teken was niet dat de prijs van Bitcoin steeg, maar de snelheid waarmee hij zich bewoog. Van half december tot eind december 2020 verdubbelde de mediaan van de dagelijkse bewegingen in Bitcoin tot 8,1%, daarna verdubbelde het bijna weer van 1 januari 2021 tot 10 januari 15,3%. Hoe groter de amplitude, hoe meer uitwisselingen er in de loop van de dag plaatsvinden tussen kopers en verkopers. Dit is echter een gezonde correctie om de excessieve groei van de laatste 10 dagen te zuiveren, waardoor Bitcoin een nieuwe basis kan opbouwen in de richting van $50.000 en meer“.

Hints over de drijvende kracht achter de recente prijsbewegingen konden ook gevonden worden door het analyseren van patronen die op sociale media ontstaan.

Volgens Joshua Frank, CEO en oprichter van TheTie, een alternatief data social analytics platform, geeft het gebrek aan Bitcoin Twitter in december 2020 aan dat een klein aantal grote beleggers de koerswinsten aanjoeg.

In een privécommentaar aan Cointelegraph zei Frank:

„Op 3 januari raakten zowel Bitcoin als het 24-uurs tweet-volume van de crypto een recordhoogte. De belangstelling van de detailhandel ging door in de tweede week van januari en de gemiddelde maandelijkse Twittergesprekken rond Bitcoin zijn nu op een historisch hoogtepunt in januari. Het is niet verrassend dat deze stijging van de Twitteractiviteit overeenkwam met een lokale top op Bitcoin.

De prijs van Ether (ETH) werd ook hard getroffen door de daling van vandaag, en daalde tot 914 dollar voordat er steun werd gevonden. Op het moment van schrijven is ETH met 16,33% gedaald en heeft het een koers van $1.033. Van de top 50 cryptocurrency projecten, is het enige muntstuk dat momenteel in het groen handelt op de dag Neo (NEO), een stijging van 1.5% en de handel op $22.52.

De totale limiet van de cryptocurrency markt staat nu op $847 miljard en Bitcoin’s dominantie is 68.9%.